Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Zupa z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z bobu z dodatkiem pora, cebuli i oliwy z oliwek to smaczne i sycące danie dla wszystkich fanów tego warzywa.

Zupa z bobu

Składniki:

Zupa z bobu

Zupa

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 por, pocięty na kawałki
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 200 g suszonego bobu
  • 2 selery naciowe, pokrojone
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych
  • 1,5 łyżeczki papryki, słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 40 g masła
  • garść świeżego bobu
  • szczypiorek

Przybranie

  • ¼ ogórka, pokrojonego w kostkę
  • ½ kiszonej cytryny pokrojonej w kostkę
  • 1 pomidor bez pestek pokrojony w kostkę
  • ½ czerwonej cebuli drobno pokrojonej
  • szczypiorek, posiekany

Sposób przygotowania:

Zupa z bobu
1.Wrzuć bób do miski z zimną wodą, przykryj i odstaw na noc do nasiąknięcia. Odcedź bób i zdejmij z niego skórę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, pora, ziemniaki, suchy bób i smaż przez 6 minut ciągle mieszając.

2.Dodaj paprykę, kmin i smaż kolejne 5 minut. Dodaj seler, czosnek, bulion. Nie sól bo bób stwardnieje. Zdejmij z ognia i zmiksuj aż uzyskasz gładki krem. Dodaj soli i pieprzu. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj trochę bulionu.

3.Przed podaniem posyp składnikami do przybrania i dodaj trochę ziół.