kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Żurek na wołowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie oraz wołowinie jest bardzo aromatyczny i pełen smaku. Idealnie dopełnia go delikatne jajko i wyraziste kiełki rzeżuchy.

Żurek na wołowinie

Składniki:

Żurek na wołowinie

podstawowe

  • 1 l zakwasu na żurek
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • Por
  • Pół dużego selera
  • biała cebula
  • 700g pręgi wołowej
  • 500g białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 spore ziemniaki
  • sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek,

 

  • do podanie:
  • jajka na twardo
  • kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Żurek na wołowinie
Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie razem z wołowiną przez około 30 minut.

Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek.

Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić.

Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso.

Serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.

Tagi:

zupa żurek