Sposób przygotowania:
Żurek na wołowinie
Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie razem z wołowiną przez około 30 minut.
Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek.
Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić.
Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso.
Serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.
Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek.
Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić.
Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso.
Serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.