Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Żurek z jajkiem i wędliną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żurek z jajkiem i wędliną- idealna propozycja na śniadanie wielkanocne. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.

Żurek z jajkiem i wędliną

Składniki:

Żurek z jajkiem i wędliną

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem i wędliną
1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.

3. Jajka gotuję na twardo. Obieram, przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.

Tagi:

zupa żurek