Sposób przygotowania:
Żurek z jajkiem i wędliną
1. Żeberka przekładam do garnka. Wlewam wodę i gotuję około 30 minut. Boczek oraz kiełbasę kroję w kostkę. Wędlinę oraz czosnek dodaję do wywaru. Całość gotuję na małym ogniu około 45 minut. Następnie do wywaru wlewam zakwas. Gotuję 5 minut. Żurek doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.
3. Jajka gotuję na twardo. Obieram, przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ziemniaki dodaję do żurku. Mieszam.
3. Jajka gotuję na twardo. Obieram, przekrawam na pół. Jajka układam na talerzu, zalewam żurkiem i podaję.
SylaUla
grahamka