Sposób przygotowania:
(Po)wielkanocny żurek z koperkiem
Żurek z torebki rozrabiam z wodą wg przepisu na opakowaniu. Dolewam to, co zostało ze świątecznej zupy. Gotuję razem. Dodaję obraną pokrojoną w kostkę marchewkę, w osobnym garnku gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą miękkie (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), odcedzam je i dodaję do zupy. Dorzucam jeszcze dwa pęczki koperku i doprawiam solą, pieprzem- jeśli trzeba, oraz chrzanem i jogurtem. Podaję udekorowane kiełkami.
Można też podsmażyć kiełbaskę i pokrojoną w kostkę dorzucić do zupy.
Kiedy ziemniaki będą miękkie (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), odcedzam je i dodaję do zupy. Dorzucam jeszcze dwa pęczki koperku i doprawiam solą, pieprzem- jeśli trzeba, oraz chrzanem i jogurtem. Podaję udekorowane kiełkami.
Można też podsmażyć kiełbaskę i pokrojoną w kostkę dorzucić do zupy.