pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

(Po)wielkanocny żurek z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanocnego żurku zostało za mało aby starczyło na obiad dla 4 osobowej rodziny. Postanowiłam wykorzystać zapasy półproduktów i powstała (po)wielkanocna odmiana żurku.

(Po)wielkanocny żurek z koperkiem

Składniki:

(Po)wielkanocny żurek z koperkiem

Zupa

  • 3 opakowania żurku
  • 2 marchewki
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 pęczki koperku
  • sól
  • pieprz
  • chrzan
  • jogurt naturalny
  • kiełki
  • resztki żurku wielkanocnego
  • kielbaska

Sposób przygotowania:

(Po)wielkanocny żurek z koperkiem
Żurek z torebki rozrabiam z wodą wg przepisu na opakowaniu. Dolewam to, co zostało ze świątecznej zupy. Gotuję razem. Dodaję obraną pokrojoną w kostkę marchewkę, w osobnym garnku gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki.

Kiedy ziemniaki będą miękkie (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), odcedzam je i dodaję do zupy. Dorzucam jeszcze dwa pęczki koperku i doprawiam solą, pieprzem- jeśli trzeba, oraz chrzanem i jogurtem. Podaję udekorowane kiełkami.

Można też podsmażyć kiełbaskę i pokrojoną w kostkę dorzucić do zupy.

Tagi:

koper żurek zupy