gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Żurek-prosty i szybki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 41

Żurek-to zupa prosta i bardzo szybka. (wersja dla jaroszy, bez wędliny).

Żurek-prosty i szybki

Składniki:

Żurek-prosty i szybki

 

  • żurek gotowy w butelce,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 gram,
  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • majeranek-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku.
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

Żurek-prosty i szybki
Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
Potem dodajemy 200 gram-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
(Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
Dodajemy trochę majeranku.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.