Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Żurek z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żurek na zakwasie zawsze smakuje wyjątkowo

Żurek z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żurek z jajkiem

 

  • 1/2 l zakwas,
  • 1 szkl śmietana,
  • 1,5 łyżki mąka,
  • 6 szt jajka gotowane na twardo,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem
Cebulę obrać, pokroić i ugotować w 3 szklankach wody, przecedzić. Do wywaru wlać zakwas, mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Dodać śmietanę i majeranek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, położyć na talerze, zalać żurkiem i posypać natką pietruszki.
Żurek z jajkiem
Etap 1