Sposób przygotowania:
Zwijane bułeczki z powidłamiETAP 1:
Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, następnie dodać jajka, olej i ciepłe mleko. Z tych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( troszkę się klei) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1 cm w długi placek po wierzchu posypać ciasto mielonymi orzechami ( zostawić 2 łyżki orzechów).
ETAP 2:
Posypane orzechami ciasto złożyć po długości na pół i delikatnie rozwałkować wałkiem po długości.
Powidłami węgierkowymi posmarować całe ciasto i ciasno zwinąć jak roladę.
ETAP 3:
Foremki do babeczek ( najmniej 18) wysmarować tłuszczem i na dnie posypać zostawionymi orzechami, zwinięte ciasto podzielić na tyle porcji ile mamy foremek i każdą porcję ciasta ułożyć w foremce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia
ETAP 4:
po wyrośnięciu posmarować jajkiem.
Piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.