iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zwijane bułeczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Drożdżowe wypieki są super i nie ma chyba osoby której by nie przestrzegali " nie jedz ciepłego drożdżowego...." ale jak tutaj nie jeść jak ono takie pyszne :)

Zwijane bułeczki z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zwijane bułeczki z powidłami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zwijane bułeczki z powidłami

ETAP 1:

Zwijane bułeczki z powidłami
Rozwałkowane ciasto posypać mielonymi orzechami.

Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, następnie dodać jajka, olej i ciepłe mleko. Z tych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( troszkę się klei) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1 cm w długi placek po wierzchu posypać ciasto mielonymi orzechami ( zostawić 2 łyżki orzechów).

ETAP 2:

Zwijane bułeczki z powidłami
Zwinąć ciasno jak roladę po jej długosci.

Posypane orzechami ciasto złożyć po długości na pół i delikatnie rozwałkować wałkiem po długości.

Powidłami węgierkowymi posmarować całe ciasto i ciasno zwinąć jak roladę.

ETAP 3:

Zwijane bułeczki z powidłami
Ciasto pociąć na tyle porcji ile mamy foremek.

Foremki do babeczek ( najmniej 18) wysmarować tłuszczem i na dnie posypać zostawionymi orzechami, zwinięte ciasto podzielić na tyle porcji ile mamy foremek i każdą porcję ciasta ułożyć w foremce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia

ETAP 4:

Zwijane bułeczki z powidłami

po wyrośnięciu posmarować jajkiem.

Piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.