Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżówki wg siostry Anielki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne drożdżówki z przepisu na bułeczki wg siostry Anieli

Drożdżówki  wg siostry Anielki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki wg siostry Anielki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki wg siostry Anielki
Do garnczka przelewamy 250 ml mleka, podgrzewamy aby było ciepłe, następnie dodajemy rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki cukru i cukier waniliowy - pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli,2 jajka, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia - około 20 minut. Następnie wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice, rozciągamy w prostokąt na który nakładamy dżem lub powidła, zwijamy w roladę, kroimy na krążki które przekładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Smacznego
Drożdżówki  wg siostry Anielki
do mąki soli jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże
Drożdżówki  wg siostry Anielki
zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki  wg siostry Anielki
ciasto rozciagamy i smarujemy dzemem bądź konfiturą
Drożdżówki  wg siostry Anielki
roladę kroimy w krążki i przekłądamy na blaszke do pieczenia

Tagi:

jajko jajka