Sposób przygotowania:
Drożdżówki z powidłami śliwkowymi
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko i dwie łyżki cukru. Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej sól, cukier waniliowy i pozostały cukier kryształ. Jajka miksujemy. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, następnie dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gdy będzie odchodziło od brzegów miski dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W miarę potrzeby dodajemy mąkę. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy i smarujemy powidłami. Następnie zwijamy w rulon i ucinamy nożem 3-4 cm kawałki. Końce kawałków wywijamy w jedną stronę na wierzch przygniatając je kciukiem na środku drożdżówki. Bułeczki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.