Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki, które można podać na śniadanie i kolację.

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi

 

  • 4 szklanki mąka pszenna luksusowa,
  • 4 dag drożdże,
  • 1-1,5 szklanki mleko,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 3 sztuki jaja,
  • 10 dag margaryna,
  • 2 szczypty Sól,
  • 1 szklanka cukier,
  • 0,5 słoika powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko i dwie łyżki cukru. Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy do niej sól, cukier waniliowy i pozostały cukier kryształ. Jajka miksujemy. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, następnie dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Gdy będzie odchodziło od brzegów miski dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. W miarę potrzeby dodajemy mąkę. Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy i smarujemy powidłami. Następnie zwijamy w rulon i ucinamy nożem 3-4 cm kawałki. Końce kawałków wywijamy w jedną stronę na wierzch przygniatając je kciukiem na środku drożdżówki. Bułeczki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.