Sposób przygotowania:
Zwijane bułeczki z marmoladą
CIASTO: z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do lekko podgrzanego mleka dodać masło, pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuszczą. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt, Posmarować je marmoladą wymieszaną z cynamonem i żurawiną. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 9 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Blaszkę nakryć lnianą ściereczka i odstawić bułki do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
zbysiowa
anemon
Częstuj się proszę.