Sposób przygotowania:
Drożdżówki cynamonowe.
Z mąki. 2 jajek, oleju .szklanka ciepłego mleka ,szczypta soli 0,5 szklanki cukru 1/4 kostki drożdży łyżeczka proszku robimy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy placek grubości 1 cm, następnie smarujemy go rozbełtanym jajkiem i dopiero na taką izolację dajemy dżem, powidła czy co tam mamy, Posypujemy obficie cynamonem i zwijamy w rulon. Następnie kroimy na 2 cm krążki i układamy na płasko na blaszce. Wierzch można posmarować jajkiem lub mlekiem, wtedy złapie ładny kolorek. Jeszcze 15 min…niech sobie podrosną…nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Bułeczki nie wychodzą za słodkie, ale zawsze można posypać pudrem
edytaha
Ela Dz
Ja też uwielbiam...w ogóle cynamon mi najbardziej smakuje z drożdżowymi wypiekami. :)
edytaha
Hihi, mnie cynamon pasuje prawie do wszystkiego :) Uwielbiam go ogólnie i gdyby nie domownicy, dodawałabym go gdzie się da :)
Ela Dz
A widzisz...to ja od niedawna przemycam go do mięs. I jak mnie smak powala, tak moi mówią...jabłecznik na ostro a nie mięso hehe:))