Sposób przygotowania:
Zwykła duszona łopatka z dodatkami
Łopatkę kroimy w paski, posypujemy przyprawą do mięsa z gorczycą i kolendrą, polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso, opiekamy z obu stron, podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości, uzupełniamy wodę w miarę odparowania. Gdy mięso jest miękkie, mieszamy skrobię kukurydzianą z wodą, wlewamy do mięsa i zagotowujemy, dusimy jeszcze trochę aż sos zgęstnieje. W między czasie gotujemy kartofle z 2 łyżeczkami soli i kostką do ziemniaków, 10 minut przed końcem wkładamy duże różyczki kalafiora i gotujemy razem.Gdy kartofle i kalafior są miękkie odcedzamy na durszlaku. Układamy na środku mięso, z jednej strony układamy ugotowane kartofle, z drugiej kalafior, wszystko posypujemy obficie koperkiem.
agabi22