Sposób przygotowania:
Żytnie pierogi ruskie z fetą
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz.
Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz.
Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.