bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Żytnie pierogi ruskie z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Uwielbiam pierożki ruskie, tym razem postanowiłam zrobić je z maki żytniej i do farszu dodałam fetę kozio-owczą. Bardzo mi zasmakowały, od tej pory będę robiła tylko takie.

Żytnie pierogi ruskie z fetą

Składniki:

Żytnie pierogi ruskie z fetą

 

  • Farsz:
  • 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 200 gram sera feta kozio-owczego
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 0,5 kilograma jasnej mąki żytniej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jako
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Mąka do podsypania
  • Olej do gotowania
  • Sól

Sposób przygotowania:

Żytnie pierogi ruskie z fetą
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz.

Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.

Tagi:

dania pierogi