Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z ,, krzyżówką ,, :
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Podawać pierogi polane sosem .
Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .
Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Podawać pierogi polane sosem .
Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .