Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie podpiekane na patelni
Na samym początku należy obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie do smażenia. Ostygnięte ziemniaki wraz z cebulką i białym serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Uzyskaną masę dokładnie mieszamy oraz przyprawiamy według gustów pieprzem i solą. Gdy farsz zostanie przygotowany bierzemy się do wykonania ciasta. Do dużej miski wsypuję mąkę, wbijam jajko dodaje szczyptę soli i powoli dodaje ciepłą wodę . Jeżeli dobrze połączymy składniki ciasto jesteśmy w stanie wyrobić za pomocą widelca. Następnie ciasto porcjuje na 2 części. Jedną część rozwałkowuję na stolnicy a drugą zawijam w ściereczkę aby nie wyschło. Na gotowym placku ciasta szklanką wycinam kółeczka. Następnie do każdego kółeczka wkładamy łyżeczkę farszu i zagniatamy na rogach formułując pierożki. W tym momencie należy zwrócić uwagę na to iż mocno musimy zagniatać rogi aby w trakcie gotowania pierogów nie rozklejały się. Gotowe pierogi należy ugotować w gotującej się i osolonej wodzie. Czas gotowania około 4 minut aż wypłyną na wierzch. Należy od czasu do czasu delikatnie zamieszać drewnianą łyżką aby nie przykleiły się do dna. Ugotowane pierogi wyciągamy sitkiem. Ja dodatkowo hartuje je w w misce wypełnionej zimną wodą. Takie pierożki można podawać od razu na talerz posypując usmażoną cebulką lub masełkiem. W moim przypadku zostały one podpieczone na patelni. Skórka stała się złocista i chrupiąca. Smacznego!
Konczi