SUPERPRZEPIS

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (2)

W dzieciństwie takie placuszki robiła mi moja mama, choć najczęściej były one z dodatkiem jabłek. Ja jednak ciągle eksperymentuje, więc porzeczek zanurzonych w cieście i usmażonych na złoto nie mogło zabraknąć w mojej kuchni!:). Polecam!

Składniki:

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

CIASTO:

Dodatkowo:

  • około 1 szklanka czerwonej porzeczki,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

ETAP 1

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce.

ETAP 2

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką
Tak przygotowane miksujemy. Im dłużej tym placuszki będą pulchniejsze.

Tak przygotowane miksujemy. Im dłużej tym placuszki będą pulchniejsze.
Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy owoce.
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 3

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką
Do ciasta dodajemy stopniowo owoce.

Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy stopniowo owoce.

ETAP 4

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.

Ciasto z owocami nabieramy na łyżką i formujemy zgrabne placuszki na patelni. Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.

ETAP 5

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.

Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy je oprószone cukrem pudrem w towarzystwie świeżych owoców.