ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Baba ziemniaczana ze słoninką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sposób na obiad lub jako dodatek do mięsa

Baba ziemniaczana ze słoninką

Składniki:

Baba ziemniaczana ze słoninką

 

Sposób przygotowania:

Baba ziemniaczana ze słoninką
Ziemniaki myjemy i obieramy. 6 dag ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę. 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce. Słoninę kroimy w kosteczkę i wytapiamy skwarki. Cebulę trzeby na tarce. Dwa rodzaje ziemniaków, kasze manną, jajka, skwarki, tartą cebulę i przyprawy mieszamy. Powstała masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Wierzch baby smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godziny. Baba smakuje z sosem grzybowym.