Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Babka kaimakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna babka ..palce lizać..

Babka kaimakowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kaimakowa

 

  • 1 kostka margaryny
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 375 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki
  • puszka masy krówkowej [u mnie kokosowa ]

 

Sposób przygotowania:

Babka kaimakowa
Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i brązowym, następnie stopniowo dodawać jajka.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na przemian maślankę wymieszaną z 3/4 masy krówkowej [ resztę masy krówkowej zostawiamy do polania babki] dodawać do masy .Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . Ciasto przełożyć do okrągłej formy do babki z otworem w środku posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. Po ostudzeniu polać resztą masy krówkowej..
Babka kaimakowa
Małe babeczki kaimakowe posypane cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka