Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Babka kakaowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i smaczne babka kakaowa z rodzynkami - w sam raz do kawy. Można dodatkowo zrobić do niej polewę, aby była bardziej wilgotna.

Babka kakaowa z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka kakaowa z rodzynkami

 

  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa z rodzynkami
Masło w temp. pokojowej ubić mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać do ubitej masy po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszać mikserem, aby się połączyło. Na koniec wymieszać z rodzynkami . Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min. do suchego patyczka, w 180st. C.
Babka kakaowa z rodzynkami
Połączone ze sobą składniki wyłożyć do keksówki.
Babka kakaowa z rodzynkami
Babkę odstawić do ostudzenia, ewentualnie wykonać ulubioną polewę.

Tagi:

jajko jajka