madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Babka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ucierane ciasto, z dodatkiem przyprawy do piernika i suszonymi śliwkami, kojarzące się już z klimatem świątecznym :)

Babka piernikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piernikowa

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag suszonych śliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piernikowa
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, a także wlewamy mleko, przesianą mąkę pszenną, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Babka piernikowa
Masło ucieramy na puszysty krem z cukrem
Babka piernikowa
Białka oddzielone od żółtek ubijamy na sztywną pianę
Babka piernikowa
Do ciasta dodajemy ubite białka i śliwki
Babka piernikowa
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem