Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Piernikowa Babka wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka piernikowa z kolorową chmurką

Piernikowa Babka wg Elfi

Składniki:

Piernikowa Babka wg Elfi

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki miodu (płynnego)
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki pokrojonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • kilka sztuk kolorowych zwykłych żelków
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piernikowa Babka wg Elfi
w garnuszku podgrzewam miód, masło i cukier na małym ogniu, aż składniki się połączą ciągle mieszając. Następnie studzę. Gdy masa jest już zimna dodaję jajka, kakao i przyprawę korzenną. W osobnej misce mieszam mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Przelewam masę miodową do miski z mąką. Piekę w okrągłej tortownicy z tuleją, w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około godzinę. Po upieczeniu studzę, i następnie oblewam lukrem domowej roboty (cukier puder + odrobinka wody) i posypuję pokrojonymi kolorowymi żelkami.

Tagi:

przyprawy