rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Bakaliowe babeczki mini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bakaliowe babeczki smakują i dzieciom i dorosłym. Zamiast lukru można użyć białej czekolady. Idealne do koszyczka:)

Bakaliowe babeczki mini Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakaliowe babeczki mini

 

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka, 2 białka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kokosu
  • garść rodzynek

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropel olejku cytrynowego

 

  • Roztopione kilka kostek mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowe babeczki mini
Cukier puder, cukier waniliowy, mleko, żółtka i margarynę ucieramy na puch. Z białek ubijamy pianę, dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczną, mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną drobno czekoladę, kokos i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Nalewamy do silikonowej foremki do 2/3 wysokości i pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 st. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Polewamy babeczki najpierw lukrem, później roztopioną mleczną czekoladą.
Bakaliowe babeczki mini
Masę jajeczną łączymy z pianą i pozostałymi składnikami
Bakaliowe babeczki mini
Gotowe ciasto przekładamy do foremki silikonowej i wkładamy do piekarnika

Tagi:

czekolada