Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Muffinki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i proste muffinki z bakaliami

Muffinki bakaliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki bakaliowe

 

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, daktyle, rodzynki)

 

Sposób przygotowania:

Muffinki bakaliowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Jajka, cukier, olej oraz maślankę utrzeć razem w osobnym naczyniu. Następnie dodać mąkę z proszkiem i kakao. Wrzucić bakalie i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do papilotek- najlepiej włożyć je jeszcze w silikonowe lub metalowe foremki do babeczek inaczej mogą stracić kształt i wyjść np. kwadratowe… Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Muffinki bakaliowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito
Muffinki bakaliowe
Wrzucić bakalie i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Muffinki bakaliowe
Ciasto przelać do papilotek- najlepiej włożyć je jeszcze w silikonowe lub metalowe foremki do babeczek
Muffinki bakaliowe
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.