Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Banana split - deser amerykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Amerykański deser o nazwie przepołowiony banan; lody w trzech smakach, dwa różne dżemy, można też polać każdy rodzaj lodów inną polewą plus bita śmietana i orzechy włoskie no i ta wisienka - jak można tego nie lubić?

Banana split - deser amerykański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Banana split - deser amerykański

 

  • 1 banan + masło do smażenia
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 - 3 łyżek cukru (do smaku)
  • 1 gałka lodów waniliowych
  • 1 gałka lodów butter pecan (śmietankowo orzechowe)
  • 1 gałka lodów czekoladowych
  • dżem pomarańczowy
  • dżem truskawkowy
  • orzechy włoskie
  • wisienka koktajlowa maraschino cherry

Sposób przygotowania:

Banana split - deser amerykański
Banana przekroić wzdłuż i obrać. Podsmażyć na maśle na średnim ogniu nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony i odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia (najczęściej banan w tym deserze jest jednak świeży). Zimną śmietanę ubić z cukrem dodając mniej lub więcej cukru do smaku. Połówki usmażonych bananów położyć po bokach podłużnego naczynia typu łódeczka i nałożyć między nie po jednaj gałce lodów. Nałożyć z boku trochę dżemu między lodami i bitej śmietany na wierzchu, dodać kilka kawałków orzechów włoskich i wisienkę koktajlową maraschino cherry i smacznego - enjoy.
Banana split - deser amerykański
Banany podsmażyć 30 sekund z każdej strony na maśle lub użyć świeże
Banana split - deser amerykański
Zimną śmietanę ubić z cukrem dodając mniej lub więcej cukru do smaku

Tagi:

lody