iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bananowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis na ciastka pochodzi z lokalnej gazety, wielkiego szału w nich nie ma, ale są smaczne choć najlepiej smakowały na ciepło.

Bananowe ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bananowe ciasteczka

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta cynamonu
  • Dodatkowo:
  • mleko
  • cukier

Sposób przygotowania:

Bananowe ciasteczka
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz pogniecione banany i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić je kilka godzin w lodówce, następnie rozwałkować na 1 cm grubości i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować mlekiem i posypać po wierzchu cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru w temp. 180st. Ciastka zrobiłam z ciekawości jak smakują i były smaczne zaraz po upieczeniu, ale nie polecam robienia ciastek na zapas bo już na drugi dzień były lekko czerstwe i trzeba było posiłkować się dżemem.
Bananowe ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć foremką kształty
Bananowe ciasteczka
Piec do uzyskania ładnej złotej barwy
Bananowe ciasteczka
Po upieczeniu ciastka lekko przestudzić

Tagi:

jajka jajko