Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Baranek z masła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W Wielkanocnym koszyczku obowiązkowo musi się znaleźć baranek z masła. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, potrzebna nam tylko foremk

Baranek z masła Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baranek z masła

 

Sposób przygotowania:

Baranek z masła
Masło zostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Zawijamy je w folię spożywczą, lekko ugniatamy, nadając przybliżony kształt baranka, wyrównujemy powierzchnię folii. Wkładamy w drewnianą foremkę i zaciskamy dokładnie- w razie potrzeby wciskamy "wychodzące" masło do środka. Baranka kładziemy na kawałku białego papieru, delikatnie ściągamy folię spożywczą. Maskujemy ewentualne nierówności. Z jałowca robimy oczy. Z rzodkiewki wycinamy uszy baranka. Wokół szyi przyklejamy czerwoną wstążeczkę. Na boku baranka przyczepiamy małą gałązkę bukszpanu.
Baranek z masła
Masło zostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Zawijamy je w folię spożywczą, lekko ugniatamy, nadając przybliżony kształt baranka, wyrównujemy powierzchnię folii. Wkładamy w drewnianą foremkę i zaciskamy dokładnie- w razie potrzeby wciskamy "wychodzące" masło do środka. Bara
Baranek z masła
Baranka kładziemy na kawałku białego papieru, delikatnie ściągamy folię spożywczą. Maskujemy ewentualne nierówności. Z jałowca robimy oczy. Z rzodkiewki wycinamy uszy baranka.
Baranek z masła
Wokół szyi przyklejamy czerwoną wstążeczkę. Na boku baranka przyczepiamy małą gałązkę bukszpanu.