SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią

  • 3
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 3/5 głosów: 2
Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią

Placuszki idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Polecam.

Składniki:

Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią

13-14 małych placuszków:

  • 100g twarogu (najlepiej z wiaderka; można użyć gęstego serka lub jogurtu)
  • 50g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ksylitolu (płaska)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią

Makaron:

Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią
Masa powinna być o jednolitej konsystencji.

Ser, mąkę, jajko, cukier i sodę należy porządnie zmiksować, a na końcu wmieszać brzoskwinię uprzednio pokrojoną w kostkę.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 15 minut, wtedy ciasto lekko zgęstnieje i będzie bardziej zwarte oraz delikatniejsze w smaku.

Smażenie:

Bezglutenowe placuszki z twarogu z brzoskwinią
Placki warto smayć na nieprzywieralnej patelni.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i łyżką stołową wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek, ale można robić większe).
Placki smażyć na niewielkim ogniu - obustronnie na złoty kolor i podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.