Sposób przygotowania:
Placuszki z ricotty z sosem czekoladowym
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia przez sitko. Do miski wkładamy ricottę, jajko, cukier i dolewamy mleko. Mieszamy. Dokładamy przesianą mąkę, olej i miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Sos czekoladowy:
Czekoladę kroimy na bardzo drobno. Mleko zagotować. Czekoladę przełożyć do miseczki i wlać do niej mleko. Poczekać chwilę, wymieszać. Ostudzić.
Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, odsączyć na sitku wiśnie z kompotu.
Placuszki polewamy schłodzonym sosem czekoladowym, dekorujemy wiśniami i białą czekoladą.
Czekoladę kroimy na bardzo drobno. Mleko zagotować. Czekoladę przełożyć do miseczki i wlać do niej mleko. Poczekać chwilę, wymieszać. Ostudzić.
Białą czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, odsączyć na sitku wiśnie z kompotu.
Placuszki polewamy schłodzonym sosem czekoladowym, dekorujemy wiśniami i białą czekoladą.