mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Bigos słodko- kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Tym razem bigos z kapusty słodkiej i kiszonej

Bigos słodko- kwaśny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos słodko- kwaśny

 

  • 4 małe główki słodkiej kapusty
  • 1 słoik litrowy kapusty kiszonej
  • koncentrat pomidorowy 30%
  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • przyprawa do bigosu Prymat
  • 4 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos słodko- kwaśny
Kapustę słodką szatkujemy, zalewamy wodą, zasypujemy łyżką soli i gotujemy wraz z kapustą kiszoną do miękkości, Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do kapusty w połowie gotowania. Mąkę zasmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju na złoty kolor. Gdy kapusta będzie miękka odcedzamy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawę i mieszamy. W pół szkl. wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do bigosu.Do mąki wlewamy pół szkl. zimnej wody i blendujemy aż zrobi się jednolita, pozbawiona grudek masa, następnie wlewamy do wrzącej kapusty i dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy do smaku wedle uznania.
Bigos słodko- kwaśny
Kapustę słodką i kiszoną gotujemy do miękkości.
Bigos słodko- kwaśny
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę
Bigos słodko- kwaśny
Mąkę zasmażamy na złoty kolor na odrobinie rozgrzanego oleju
Bigos słodko- kwaśny
Pod koniec dodajemy przecier, przyprawę i zasmażoną mąkę. Mieszamy dokładnie