ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Bigos z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Urządzenie sprawdzi się do ugotowania bigosu w szybkiej, nie tłustej wersji, i co najważniejsze, nie przypali się na dnie w trakcie gotowania. Wystarczy z 3 razy przemieszać w ustawionym czasie gotowania.

Bigos z kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos z kiełbasą

 

  • olej rzepakowy 8 łyżek,
  • kiełbasa żywiecka 50 dag,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • majeranek mielony 3/4 łyżeczki,
  • kiszona kapusta mniej kwaśna 1,5 kg,
  • cukier 2 łyżki,
  • ziele angielskie 3 sztuki,
  • liście laurowe 1 sztuka,
  • koncentrat pomidorowy 100 gram,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • woda 3 szklanki

Sposób przygotowania:

Bigos z kiełbasą
Pokrojoną w plasterki żywiecką pokroić na kostkę. Cebulę pokroić na kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Do misy urządzenia wlać olej, wsypać wszystkie pokrojone składniki, zamknąć i ustawić na pieczenie, 160 C, na 50 minut.

Po 10 minutach otworzyć pokrywę, wsypać wszystkie przyprawy, kapustę kiszoną (kupuję na ryneczku mniej kwaśną) drobniej pokrojoną, wlać wodę, dodać koncentrat i zamknąć. Gotować dalej 20 minut.

Po tym czasie otworzyć i wszystko drewnianą łyżka lub silikonową wymieszać, temperaturę zmienić na 120 C, zamknąć i gotować do końca ustawionego czasu. Gotowy przełożyć do garnka i w chłodnym miejscu zostawić, u mnie poza latem to balkon.
Szybki, prosty z kiełbaską bigos
Bigos jest tylko gotowany żywieckiej kiełbasie.
Szybki, prosty z kiełbaską bigos
Gotowanie nie wymaga częstego mieszania bez obawy o przypalenie.