Sposób przygotowania:
Młoda kapusta w panierce smażona
Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę, razem jest 6 kawałków z trzymających się na głąbie.
W szerszym garnku zagotować wodę, do wrzątku wkładać kapustę i z każdej strony gotować z 2 minuty.
Kapustę wyjmować z garnka do durszlaka aby odciekła dobrze z wody.
W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę), w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną.
Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży ogień spali panierkę a środek będzie nie dosmażony) smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone porcje odkładać na talerz.
W szerszym garnku zagotować wodę, do wrzątku wkładać kapustę i z każdej strony gotować z 2 minuty.
Kapustę wyjmować z garnka do durszlaka aby odciekła dobrze z wody.
W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę), w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną.
Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży ogień spali panierkę a środek będzie nie dosmażony) smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone porcje odkładać na talerz.