ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Młoda kapusta w panierce smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza kapusta smażona w panierce jak kotlety schabowe. Najlepiej smakuje nam na zimno. Moja rada, tylko młoda kapusta biała, włoska najlepiej się nadaje. Kapusta starsza nie ma już takiego smaku w tym daniu.

Młoda kapusta w panierce smażona Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Młoda kapusta w panierce smażona

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w panierce smażona
Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę, razem jest 6 kawałków z trzymających się na głąbie.

W szerszym garnku zagotować wodę, do wrzątku wkładać kapustę i z każdej strony gotować z 2 minuty.

Kapustę wyjmować z garnka do durszlaka aby odciekła dobrze z wody.

W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę), w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną.

Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży ogień spali panierkę a środek będzie nie dosmażony) smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone porcje odkładać na talerz.
Młoda kapusta w panierce smażona
Przy krojeniu porcji trzeba zachować głąb.
Młoda kapusta w panierce smażona
Na durszlaku kapusta musi odcieknąć z wody.
Młoda kapusta w panierce smażona
Do jajek można dodać również swoje ulubione przyprawy.
Młoda kapusta w panierce smażona
Smażyć na gorącym oleju ale na średnim ogniu.
Młoda kapusta w panierce smażona
Młoda kapusta w panierce smażona
Młoda kapusta w panierce smażona
Młoda kapusta w panierce smażona