zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Biszkopt kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

biszkopt o smaku i aromacie kawy

Biszkopt kawowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt kawowy

  • 6 jajek
  • 2/3 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Biszkopt kawowy

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę dodając cukier. Gdy piana jest ubita wsypać kawę i dalej miksować. Następnie zwolnić obroty o jeden stopień i dodać żółtka. Na koniec wsypać maki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać na najwolniejszych obrotach. Dno tortownicy wysmarować margaryną, wylać masę biszkoptową i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy placki i przełożyć dowolną masą.

Redakcja poleca: