SUPERPRZEPIS

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 30
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Ciasto szybkie, proste i nie wymagające wielu składników – same zalety i tylko jedna wada –zbyt szybko znika w brzuszkach łakomczuszków.

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem

CIASTO:

  • 4 duże jajka
  • 12 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym cukrem, wymieszać. Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Blachę o wymiarach 22x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.

Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Piec około 45 minut do suchego patyczka.

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Pokrojony w plasterki rabarbar posypać cukrem.
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Do całych jajek dodać cukier i dokładnie zmiksować.
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Do ubitych jajek partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Biszkopt z truskawkami i rabarbarem
Rabarbar i truskawki rozłożyć na powierzchni ciasta.