Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i galaretkąBiszkopt
Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.
Biszkopt c.d.
Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Biszkopt c.d.
Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam ciasto lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki.
Masa
Teraz masa, 350 ml mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.
Wierzch
Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Wierzch c.d.
Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.
Wierzch c.d.
Ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Podanie
Ciasto kroimy schłodzone, przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.