SUPERPRZEPIS

Biszkopt z truskawkami i galaretką

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Biszkopt z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (2)

Wspaniałe ciacho z truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek.

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt

  • 4 jajka (L)
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

Nasączenie

  • 120 ml wody
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki cukru

Krem

  • 500 ml mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa)
  • 5 -6 łyżek cukru pudru

Wierzch

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt

Biszkopt z truskawkami i galaretką
wykładam ciasto na wysmarowaną i oprószoną bułką tartą blaszkę

Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.

Biszkopt c.d.

Biszkopt z truskawkami i galaretką
odkładam biszkopta do całkowitego wystudzenia

Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt c.d.

Biszkopt z truskawkami i galaretką
wierzch ciasta delikatnie zdzieram widelcem

Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam ciasto lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki.

Masa

Biszkopt z truskawkami i galaretką
masę wykłądam na biszkopta, rozsmarowuję

Teraz masa, 350 ml mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.

Wierzch

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Wierzch c.d.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką.

Wierzch c.d.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

Podanie

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Ciasto kroimy schłodzone, przed podaniem można udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.