SUPERPRZEPIS

Kakaowy biszkopt z truskawkami

  • 1
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kakaowy biszkopt z truskawkami

Trochę tradycji czyli klasyczny biszkopt z masą grysikową i galaretką z truskawkami. Na specjalne życzenie mojej mamy.

Składniki:

Kakaowy biszkopt z truskawkami

Biszkopt

  • 7 jajek
  • szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1l mleka
  • 9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki c. waniliowego

Galaretka

Poncz:

  • 1/2 szkl wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt z truskawkami

I

Kakaowy biszkopt z truskawkami
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół

Białka ubić ze szcz. soli na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ucierać aż piana będzie szklista. Dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Biszkopt przelać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp 180 st. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.

II

Kakaowy biszkopt z truskawkami
Kaszkę manną ugotować i zostawić pod przykryciem do ostudzenia

Do garnuszka odlać 1 szkl mleka- wymieszać z grysikiem, resztę zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać grysik i gotować kilka minut aż zgęstnieje. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

III

Kakaowy biszkopt z truskawkami
Galaretki przygotować w 600 ml wody, odstawić do ostygnięcia

Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Ostudzić.

IV

Kakaowy biszkopt z truskawkami
Masło utrzeć, dodając po łyżce ostudzonej kaszki

Masło w temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce zimnej kaszki. Biszkopt nasączyć ponczem, przełożyć masą. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.