Sposób przygotowania:
Kakaowy biszkopt z truskawkamiI
Białka ubić ze szcz. soli na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ucierać aż piana będzie szklista. Dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Biszkopt przelać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp 180 st. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
II
Do garnuszka odlać 1 szkl mleka- wymieszać z grysikiem, resztę zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać grysik i gotować kilka minut aż zgęstnieje. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
III
Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Ostudzić.
IV
Masło w temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce zimnej kaszki. Biszkopt nasączyć ponczem, przełożyć masą. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
LauraLaura