Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami
Biszkopt: Odzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.
Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania. Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia.
Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, ułożyć na masie serowej, zalać galaretką.
Odstawić ciasto do lodówki , najlepiej na całą noc.
Masa serowa: Ser zemleć w maszynce 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania. Gorącą masę serową wylać na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia.
Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, ułożyć na masie serowej, zalać galaretką.
Odstawić ciasto do lodówki , najlepiej na całą noc.