MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biszkopt z truskawkami, masą budyniową, bitą śmietaną, prażonymi migdałami i kawałkami białej czekolady - polecam!

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 500g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400ml wrzątku
  • 2 łyżki pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek stopniowo dodajemy cały czas miksując: najpierw żółtka, na koniec mąkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok 35 minut w temp.180 stopni. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu na 800 ml mleka. Miękkie masło ucieramy z cukrem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy na krem. Truskawki kroimy na kawałki. Galaretkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwszej - układamy masę budyniową, następnie truskawki, i tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykrywamy warstwę drugim biszkoptem. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z pudrem, nakładamy na biszkopt. Ciasto dekorujemy truskawkami, płatkami migdałów i czekoladą.
Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą
Górę ciasta dekorujemy kawałkami truskawek prażonymi migdałami i czekoladą