Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i białą czekoladąETAP 1:
![Ciasto z truskawkami i białą czekoladą Ciasto z truskawkami i białą czekoladą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-truskawkami-i-biala-czekolada-417520.jpg)
Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,
ETAP 2:
![Ciasto z truskawkami i białą czekoladą Ciasto z truskawkami i białą czekoladą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-truskawkami-i-biala-czekolada-417521.jpg)
Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
ETAP 3:
![Ciasto z truskawkami i białą czekoladą Ciasto z truskawkami i białą czekoladą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-truskawkami-i-biala-czekolada-417522.jpg)
Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.
ETAP 4:
![Ciasto z truskawkami i białą czekoladą Ciasto z truskawkami i białą czekoladą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-truskawkami-i-biala-czekolada-417523.jpg)
Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto.
Słodkich wypieków!
marcinka