SUPERPRZEPIS

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 27
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto, które pojawia się u mnie obowiązkowo w sezonie truskawkowym, proste bez udziwnień które zawsze smakuje.

Składniki:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

ETAP 1:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą
białka jaj ucieram na puch z cukrem i cukrem waniliowym

Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,

ETAP 2:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą
do masy dodaję przesiane przez sito mąki

Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

ETAP 3:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą
gotowe ciasto wylewam do jednej dużej formy lub kilku mniejszych

Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.

ETAP 4:

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą
posypuję pokrojonymi truskawkami i piekę w piekarniku

Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto.

Słodkich wypieków!


Tagi:

owoce ciasto