Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami i białą czekoladąETAP 1:
Białka jaj oddzielam od żółtek miksuję na sztywną lśniącą pianę dodaję w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy,
ETAP 2:
Dodaję żółtka oraz majonez a następnie przesiewam do masy jajecznej przez sito- mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
ETAP 3:
Całość delikatnie mieszam ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach, do całkowitego połączenia, wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 12/39 cm. Lub do 4 mniejszych papierowych keksówek.
ETAP 4:
Na koniec ciasto posypuję pokrojonymi świeżymi truskawkami, piekę około 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lejącą polewam ciasto.
Słodkich wypieków!
marcinka