agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

bliny wg agusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawane natychmiast po usmażeniu ze śmietaną.

bliny wg agusi

Składniki:

bliny wg agusi

 

Sposób przygotowania:

bliny wg agusi
Pszenną mąkę przesiać przez sito,wymieszać z drożdżami rozprowadzonymi ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.Kiedy wyrośnie dodać do rozczynu mąkę gryczaną,dodać żółtka,mleko,sól i roztopione masło..Wyrobić ,dodać białka ubite na pianę i lekko wymieszać-ciasto powinno być trochę gęściejsze od naleśnikowego.Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Porcje ciasta wylewać na rozgrzany tłuszcz i smażyć bliny na rumiano.

Tagi:

jajko jajka