nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Budyniowiec na krakersach bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Proste w wykonaniu ciasto bez konieczności korzystania z piekarnika. Dość lekki deser z pewnością posmakuje każdemu łasuchowi.

Budyniowiec na krakersach bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec na krakersach bez pieczenia

 

  • 200g krakersów
  • 4 żółtka
  • 1 litr i 250ml mleka
  • 250g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Budyniowiec na krakersach bez pieczenia
Całą ilość mleka rozdzielić na pół. Jedną część przelać do garnka i dodać do niej margarynę i oba cukry. Drugą część mleka umieścić w innym dowolnym naczyniu i dodać do niej żółtka, mąkę i śmietankowy budyń bez dodatku cukru. Mleko w garnku z dodatkami nastawić na gotowanie, zaś mleko w drugim pojemniku dokładnie rozmieszać z żółtkami, mąką i budyniem. Gdy mleko na kuchence zacznie wrzeć, unosić się do góry przelać do niego zawartość pojemnika, w którym mleko zostało wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem. Po przelaniu zawartości pojemnika do gotującego się mleka jeszcze chwilę gotować całość ciągle mieszając do momentu powstania masy o budyniowej konsystencji. Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i na jej spód poukładać pierwszą warstwę krakersów. Na krakersy wylać jeszcze ciepłą budyniową masę. Na wierzchu budyniowej masy ułożyć drugą warstwę krakersów. Ciasto z wierzchu obsypać cukrem pudrem przesianym przez siteczko. Ciasto po przygotowaniu przełożyć do lodówki i tam też je przechowywać.
Budyniowiec na krakersach bez pieczenia
Składniki potrzebne do przygotowania budyniowej masy rozdzielone w osobnych naczyniach.
Budyniowiec na krakersach bez pieczenia
Gotowa,ciepła budyniowa masa tuz przed wyłożeniem jej na krakersy.
Budyniowiec na krakersach bez pieczenia
Budyniowa masa przełożona na krakersy wyłożone na spodzie blaszki.
Budyniowiec na krakersach bez pieczenia
Krakersy ułożone na budyniowej masie czyli wierzch ciasta przed obsypaniem go cukrem pudrem.