Bułeczki drożdżowe

Pieczywo, Pizza « poprzedni | następny »
eska - Przepis na: Bułeczki drożdżowe offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 36
Bułeczki drożdżowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bułeczki drożdżowe na przekąskę, przyjęcie...idealne z sosem czosnkowym


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Bułeczki drożdżowe - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 paczki dużych drożdży
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2-3 łyżki stołowe ciepłej wody
  • łyżeczka płaska cukru
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie lub oregano wg uznania- niekoniecznie

Bułeczki drożdżowe - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wkruszamy drożdże.Posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Drożdże powinny urosnąć. Teraz dodajemy pozostałe dodatki tj.: łyżkę oleju, sól i ewentualnie zioła. Wszystko mieszamy - najlepiej ręką - do uzyskania zbitej konsystencji, która sama odchodzi od ręki. Jeśli trzeba dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z mąką, bo ciasto zrobi się zbyt twarde! Nasze pulchne ciacho zostawiamy w misce na 5-10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik. Przekładamy na stół (stolnicę), lekko trzeba je rozwałkować. Wycinamy kieliszkiem o takiej średnicy, żeby bułeczka była na 1-2 kęsy. Wycięte bułeczki zostawiamy znowu dosłownie na 5 minut żeby podrosły. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Najlepiej zawsze sprawdzić jedną bułeczkę w środku. Jeśli ciasto będzie cięższe to trzeba dłużej piec. Bułeczki idealne do sosu czosnkowego albo z innym dipem.

Do środka bułeczek można włożyć oliwkę, kawałek sera lub szynki i wtedy zapiec.



Moje kochanie się nimi zajada :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułeczki drożdżowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie Pszenny chlebek z otrębami owsianymi Pełnoziarniste kajzerki
Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb jaglany na zakwasie Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną
Awaryjny chleb na zakwasie Proziaki pszenno-żytnie Chleb pytlowy na zakwasie
Chleb pszenny mały Normandzki chleb jabłkowy Zakwas żytni domowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane