Bułeczki drożdżowe

Pieczywo, Pizza « poprzedni | następny »
eska - Przepis na: Bułeczki drożdżowe offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 36
Bułeczki drożdżowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bułeczki drożdżowe na przekąskę, przyjęcie...idealne z sosem czosnkowym


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Bułeczki drożdżowe - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 paczki dużych drożdży
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 2-3 łyżki stołowe ciepłej wody
  • łyżeczka płaska cukru
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie lub oregano wg uznania- niekoniecznie

Bułeczki drożdżowe - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, robimy na środku wgłębienie do którego wkruszamy drożdże.Posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut w ciepłym miejscu. Drożdże powinny urosnąć. Teraz dodajemy pozostałe dodatki tj.: łyżkę oleju, sól i ewentualnie zioła. Wszystko mieszamy - najlepiej ręką - do uzyskania zbitej konsystencji, która sama odchodzi od ręki. Jeśli trzeba dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z mąką, bo ciasto zrobi się zbyt twarde! Nasze pulchne ciacho zostawiamy w misce na 5-10 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik. Przekładamy na stół (stolnicę), lekko trzeba je rozwałkować. Wycinamy kieliszkiem o takiej średnicy, żeby bułeczka była na 1-2 kęsy. Wycięte bułeczki zostawiamy znowu dosłownie na 5 minut żeby podrosły. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Najlepiej zawsze sprawdzić jedną bułeczkę w środku. Jeśli ciasto będzie cięższe to trzeba dłużej piec. Bułeczki idealne do sosu czosnkowego albo z innym dipem.

Do środka bułeczek można włożyć oliwkę, kawałek sera lub szynki i wtedy zapiec.



Moje kochanie się nimi zajada :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułeczki drożdżowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami Chleb mleczny żytni na zakwasie Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Domowe pity do kebaba Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Precle z makiem
Chleb na zakwasie z mąką ryżową Chleb słonecznikowy Kaszubski chleb na podmłodzie
Polski chleb wiejski Słoneczne bułeczki z niespodzianką Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane