Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Bunia robi faworki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szok ! Nie koniecznie jeśli przyznam się , że robię je z gotowego ciasta francuskiego .Moje podejście do pieczenia jest nie zmienne .

Bunia robi faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bunia robi faworki

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie schłodzone
  • 1 szklanka oleju do smażenia
  • cukier trzcinowy do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bunia robi faworki
Ciasto rozwinąć ( jeśli było przechowywane w zamrażalniku wyjąć wcześniej i poczekać aż rozmarznie .Pokroić na paski szerokości 1,5 cm , a potem te paski na kawałki długości ok. 8-10 cm czyli na pół . W środku każdego kawałka zrobić nacięcie . Jeden róg kawałka ciasta przełożyć przez nacięcie i wyciągnąć z drugiej strony robiąc tak jak by pętelkę ( trudno to wyjaśnić komuś kto nie widział faworków ale jak się już raz je zobaczy to wiadomo o co chodzi ) .Zrobić podobnie ze wszystkimi kawałkami . Z jednego gotowego ciasta wychodzi ok.24 sztuk faworków. Rozgrzać w małym garnuszku olej ( w małym żeby nie marnować ) i na gorący wrzucać po 2 kawałki ciasta . Smażyć obracając w trakcie aż się zrobić złote ( 2 widelcami ) . Wyjmować na papierowe ręczniki kuchenne . Posypać cukrem trzcinowym na gorąco ( cukier trzcinowy bo nie przepadam za cukrem pudrem ).
Bunia robi faworki
Tylko 3 składniki : gotowe ciasto francuskie , olej i cukier trzcinowy
Bunia robi faworki
Ciasto pociąć na paski , potem na kawałki , nacinać w środku , przekładać
Bunia robi faworki
Smażyć na gorącym oleju po 2 sztuki przewracając widelcami
Bunia robi faworki
Odsączyc z tłuszczu i posypać na gorąco cukrem trzcinowym