bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Przygotowałam ją na obiad, ser kozi podkreśla jej smak.

Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim

 

  • 250 gram makaronu cannelloni
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml. Przecieru pomidorowego
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól, pieprz
  • Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 gram sera koziego w plasterkach

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut, dodajemy mięso mielone, smażymy przez kilka minut. 

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mięsa mielonego, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy przez kilka minut. doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. 

Makaron ( nie ugotowany)wypełniamy ostudzonym sosem mięsnym, najlepiej małą łyżeczką. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy bardzo jasną zasmażkę, wlewamy wymieszany bulion ze śmietaną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością sosu, układamy rurki nafaszerowane sosem mięsnym, równomiernie rozprowadzamy sos beszamelowy. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut, układamy plasterki sera koziego, zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim
zapiekanka ładnie wygląda po przekrojeniu
Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim
mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy przecier pomidorowy
Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim
na wierzch układamy plastry sera koziego, zapiekamy

Tagi:

dania makarony