SUPERPRZEPIS

Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem Więcej zdjęć (9)

Dzięki dodatkowi twarogu ciasto długo zachowuje świeżość, zaś dodatek tureckiego szafranu nadaje mu ciekawy smak i aromat. Chałeczki wspaniale smakują zarówno same, jak i z dodatkiem konfitury.

Składniki:

Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem

CIASTO:

DODATKOWO:

  • małe jajko
  • łyżka mleka
  • cukier perlisty do posypania

Sposób przygotowania:

Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Do dużego kubka pokruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru i 1/4 szklanki letniego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, pokruszony twaróg i szafran, wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, stopione masło i resztę letniego mleka, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (nie ma potrzeby podsypywania mąką).

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, z każdej utoczyć trzy wałeczki i zapleść je w warkocz, końce wałeczków dobrze ścisnąć razem.

Uformowane chałeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Wyrośnięte chałeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać cukrem perlistym. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.

Po kilku minutach zdjąć z blachy i dostudzić na kratce kuchennej.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Dodatek twarogu sprawia, że ciasto długo zachowuje świeżość.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą, twarogiem i szafranem.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Dodać wyrośnięty zaczyn, letnie mleko oraz stopione masło.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Z utoczonych wałeczków zapleść warkocze.
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Chyba dodatek sera sprawił, że ciasto rosło jak chciało w nieprzewidywalny sposób :)
Chałeczki twarogowe z tureckim szafranem
Upieczone chałeczki zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.