2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Mięciutkie ciasto drożdżowe i twarożek o kokosowym posmaku do tego owoce porzeczki oraz polewa z białej czekolady, poezja smaków której ciężko się oprzeć!

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami

Ciasto:

Nadzienie

  • 35 dag twarożku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • czerwona i czarna porzeczka do posypania

Kruszonka:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami

Ciasto:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami
ciasto drożdżowe przygotowuję wg przepiu

Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrobiłam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam,

ETAP 2:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami
po wyrobieniu ciasto odstawiam do wyrośnięcia

przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.

Nadzienie:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami
twarożek ucieram z jajkiem budyniem śmietanką oraz wiórkami

Twarożek ucieram z jajkiem, smietanką cukrami, wsypuję budyń i wiórka, dokładnie mieszam.

ETAP 4:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami
ciasto formuję robiąc wałek kroję w plastry

Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję duży wałek, kroję w poprzek na grube plastry, rozpłaszczam dłońmi okrąg, w środku robię wgłębienie szklanką na nadzienie.

ETAP 5:

Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i owocami
Tak wyglądają kołacze przed pieczeniem, smacznego!

Nadziewam masą twarogową, posypuję owocami porzeczki, z podanych składników robię kruszonkę, posypuję kołacze.
Piekę około 25-30 minut w temp 170*c.
Zimne bułeczki dekoruję płynną polewą z białej czekolady.
Życzę słodkich wypieków!