Sposób przygotowania:
Chałka z kruszonką 3
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Gdy drożdże urosną, dodajemy je do miski. Następnie rozmącamy jajko z wodą i dodajemy. Na koniec rozpuszczamy masło i dodajemy. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części, z których pleciemy chałkę. Keksówkę wykładamy folią aluminiową, do której przekładamy wyplecioną chałkę. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę w keksówce smarujemy rozmąconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę, łącząc zimne masło z mąką i cukrem. Kruszonkę wysypujemy na chałkę. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy chałkę na 10 minut na drugą półkę od dołu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.