jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 41

Jak każde drożdżówki, tak i te przyciągają smakiem i zapachem który unosi się po kuchni w trakcie ich pieczenia. Polecam jako urozmaicenie tradycyjnych drożdżówek z serem.

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem

CIASTO:

KAJMAKOWY SER:

  • Ser z kajmakiem:
  • 0,5 kg sera,
  • Cukier puder do smaku,
  • Jajko,
  • 5 dag masła,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 łyżki kajmaku,

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem

ETAP 1

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem
Połączone składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia

Drożdże rozprowadzamy w 1 szklance letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem
W ciepłe miejsce pozostawiamy ciasto, by wyrosło

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiać około 15 min. Pod koniec dodajemy masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni.

Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.

ETAP 3

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem
Spodem szklanki robimy zagłębienia

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy z niego koła, które przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.

ETAP 4

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem
Na drożdżówki wykładamy nadzienie

Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Jako nadzienie użyłam sera z kajmakiem oraz owoce ananasa.

ETAP 5

Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasem
składniki nadzienia serowego miksujemy

SER: Ser, masło oraz jajko przekładamy do malaksera. Całość dokładnie miksujemy.

Do gładkiej masy dodajemy kajmak. Po połączeniu go z serem nadzienie próbujemy i ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec dodajemy budyń.

Kajmakowym serem wypełniamy drożdżówki.

Ananasy odsączamy z soku i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy po kilka kawałków na ser. Pieczemy.