Sposób przygotowania:
Drożdżówki z kajmakowym serem i ananasemETAP 1
Drożdże rozprowadzamy w 1 szklance letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
ETAP 2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, mleko, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiać około 15 min. Pod koniec dodajemy masło. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę.
ETAP 3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wycinamy z niego koła, które przekładamy na blaszkę. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
ETAP 4
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
Jako nadzienie użyłam sera z kajmakiem oraz owoce ananasa.
ETAP 5
SER: Ser, masło oraz jajko przekładamy do malaksera. Całość dokładnie miksujemy.
Do gładkiej masy dodajemy kajmak. Po połączeniu go z serem nadzienie próbujemy i ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku. Na koniec dodajemy budyń.
Kajmakowym serem wypełniamy drożdżówki.
Ananasy odsączamy z soku i kroimy na mniejsze części. Pokrojone układamy po kilka kawałków na ser. Pieczemy.
Magdalena88
SylaUla
jaga85
ser twarogowy