jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki z różą i rabarbarem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 29

Połączenie rabarbaru i ciasta drożdżowego to obowiązkowe, wiosenne zestawienie w mojej kuchni. Można rzec, iż rabarbarem zaczynam sezon na drożdżówki z owocami:)

Drożdżówki z różą i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z różą i rabarbarem

CIASTO:

NADZIENIE:

  • Słoiczek domowej konfitury różanej,
  • Około 5 łodyg rabarbaru.

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z różą i rabarbarem

ETAP 1

Drożdżówki z różą i rabarbarem
Po godzinie ciasto podwaja swoją objętość

CIASTO: W letnik mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Między czasie topimy masło i studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.

ETAP 2

Drożdżówki z różą i rabarbarem
Spodem kubka lub szklanki wykonujemy wgłębienia

Gotowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 2-2,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę. W każdej bułeczce za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 3

Drożdżówki z różą i rabarbarem
Konfiturę wykładamy na spód nadzienia

W środek drożdżówek nakładamy konfiturę różaną.

ETAP 4

Drożdżówki z różą i rabarbarem
Rabarbar kroimy i wykładamy na różę

Na konfiturę wykładamy pokrojony rabarbar.

ETAP 5

Drożdżówki z różą i rabarbarem
ostatni etap stanowi posypanie kruszonką drożdżówek

Całość posypujemy kruszonką.
Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.