Sposób przygotowania:
Drożdżówki z różą i rabarbaremETAP 1
CIASTO: W letnik mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (pod przykryciem).
Między czasie topimy masło i studzimy.
Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.
ETAP 2
Gotowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 2-2,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę. W każdej bułeczce za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
ETAP 3
W środek drożdżówek nakładamy konfiturę różaną.
ETAP 4
Na konfiturę wykładamy pokrojony rabarbar.
ETAP 5
Całość posypujemy kruszonką.
Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.
misia5
Magdalena88
WiktoriaEllie