kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

chicken gravy- z resztek pieczystego)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kurczak już upieczony a na blasze mnóstwo pozostałości? Zróbcie sosik- angielski roasted chicken gravy-:)

chicken gravy- z resztek pieczystego)

Składniki:

chicken gravy- z resztek pieczystego)

 

  • sos pozostały na blaszce lub w rękawie po pieczeniu kurczaka lub indyka
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżki galaretki z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

chicken gravy- z resztek pieczystego)
Po upieczeniu kurczaka czy indyka pozostają nam zazwyczaj w naczyniu resztki w postaci tłuszczu, "galaretki" i pieczonych wraz z kurczakiem przypraw i cebulki.

Krok 1: Naczynie z resztkami podgrzewamy lub wyskrobujemy z niego zawartość do garnuszka około 2 litrowego. Podgrzewamy, wsypujemy mąkę i mieszamy podgrzewając, nie rumieniąc mąki zbytnio.
Krok 2: Powoli dodajemy bulion ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. W winie rozprowadzamy porzeczkową galaretkę i wlewamy ją do sosu. Mieszając co jakiś czas redukujemy sos o 1/3.
I gotowy. Można go doprawić do smaku ale z reguły nie trzeba jeśli kurczak lub indyk był dobrze doprawiony.
Smacznego