lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Chleb gryczany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny chleb z kaszy gryczanej..

Chleb gryczany

Składniki:

Chleb gryczany

 

Sposób przygotowania:

Chleb gryczany
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w wodzie. Do gotującej się kaszy dodać jedną łyżkę oleju żeby kasza nie posklejała się. Ugotowaną kaszę odcedzić. W następnej kolejności należy zrobić rozczyn ( drożdże, miód, szklankę letniej , przegotowanej wody oraz szczyptę soli wymieszać razem bardzo dokładnie). Wymieszać to razem z mąką oraz ugotowaną i ostudzoną kaszą. Składniki wymieszać dobrze i wyrobić na ciasto. Następnie wyrobione ciasto odłożyć na około minut, aby wyrosło. Rodzynki zalać gorącą wodą, żeby zmiękły i odstawić na około 15 minut. Odcedzone rodzynki oraz pestki słoneczniki łuskanego i płatki owsiane dodać do ciasta. Do ciasta dodać również kminek według własnego uznania. Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, a następnie dać do niej wyrobione ciasto. Chleb piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.